Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ!

Αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε την κίνηση «χυδαία πρόκληση» προς τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα πάντως το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγω για μειωμένες αποδοχές. 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τωνΝέων, με αφορμή την προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, εκδόθηκε κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια που προβλέπει αυξήσεις από 8,3% έως 25,6%. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 104 ευρώ έως ακόμη και 580 ευρώ.
Ωστόσο επισημαίνεται πως οι συνεργάτες των υπουργών θα υποστούν και αυτοί περικοπές επιδομάτων, που καταργούνται με το νέο μισθολόγιο για όλο το προσωπικό του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθαρές αποδοχές τους να εμφανίσουν μείωση.
Ενδεικτικό είναι πάντως πως συνεργάτης στελέχους της κυβέρνησης,...
ο οποίος διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου θα εισπράττει 1.135 ευρώ με τη νέα απόφαση, δηλαδή μισθό που αναλογεί σε εργαζόμενο του Δημοσίου με τουλάχιστον 22 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ευνοϊκότερες είναι, όπως αναφέρεται οι ρυθμίσεις για όσους επιλεγούν διευθυντές πολιτικών γραφείων. Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, θα λαμβάνουν τον μισθό υπαλλήλου που κατέχει τον Α' βαθμό και τίτλο σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Μόνο που για να φτάσει στον βαθμό αυτό ένας υπάλληλος της αυτής της εκπαιδευτικής κατηγορίας απαιτούνται 20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ αντιθέτως διευθυντής πολιτικού γραφείου μπορεί να λαμβάνει τον ίδιο μισθό και να μην έχει καν το απαιτούμενο πτυχίο ή την προϋπηρεσία.

«Χυδαία πρόκληση»

«Χυδαία πρόκληση προς τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, που οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, με σφαγιαστικές μειώσεις των εισοδημάτων τους, έχουν οδηγήσει σε κοινωνική γενοκτονία» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών.

«Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της ''πολιτικής Πομπηίας της'' η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-δοτού πρωθυπουργού δεν διστάζει να τακτοποιεί τους ημετέρους και να δείχνει στο λαό το σκληρό αντικοινωνικό της πρόσωπο» δήλωσε ο συντονιστής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τα σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών με κοινή υπουργική απόφαση» και «η αύξηση αυτή φτάνει έως το 26% και η επιβάρυνση του Προϋπολογισμού είναι 2,1 εκατ. ευρώ».

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι η συνολική ετήσια δαπάνη για τις εν λόγω αποδοχές έχει μειωθεί περί του 60% και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ, που ήταν προ της εφαρμογής του νέου μισθολογίου.

Το ΥΠΟΙΚ εξηγεί ότι «το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, συμπεριλαμβάνει και τις αποδοχές που καταβλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο του 2011, προ της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου».

Διευκρινίζει ακόμη ότι με βάση την Κ.Υ.Α. για τις αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων, προκύπτει ότι ο βασικός μισθός των εν λόγω υπαλλήλων εμφανίζεται μεν αυξημένος, όπως αυξημένος είναι και για τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους, μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.
«Ωστόσο», συμπληρώνει, «οι συνολικές αποδοχές τους είναι μειωμένες, δεδομένου ότι πέραν του βασικού μισθού, του κινήτρου απόδοσης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, ελάμβαναν και τα ανάλογα επιδόματα που καταβάλλονταν στους υπαλλήλους του κάθε φορέα, τα οποία και δεν λαμβάνουν πλέον».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως «είναι σαφές ότι οι εν λόγω υπάλληλοι εντάχθηκαν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα». «Όταν η συνολική δαπάνη μειώνεται 60% είναι παράδοξο να εμφανίζεται, στα εν λόγω δημοσιεύματα, ότι δόθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 26%», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.